Første gang jeg hørte om en ren vegetar lasagne, hovedsagelig med grønkål, må jeg indrømme at jeg gik lidt i sort. Jeg afviste det ikke, men var ret sikker på jeg lige skulle forbi en burgerbar på vejen hjem.
Det skulle jeg så ikke. Denne grønkåls lasagne er ikke bare ret nem, den er utrolig velsmagende og jeg mangler faktisk slet ikke kød.
Først og fremmest: DET DUER IKKE MED FROSSEN GRØNKÅL (og lad være med at prøve, det duer ikke)
Der er simpelthen ikke anden vej end frisk økologisk grønkål, strip grønkålen fra de grove ribber og skyl den grundigt og dryp den grundigt af inden du hakker den groft.
Der skal bruges ret meget grønkål, så når jeg skriver du skal bruge en stor gryde, så skal du bruge en stor gryde, den hakkede grønkål fylder utroligt meget inden den er svitses.
Regn med at denne portion passer til 4 voksne (og så er der sikkert lidt til dagen efter.)
Det skal du bruge
- En køkkenvægt
- En skål (til tomat/ost)
- En medium gryde (til sauce)
- En stor gryde (til grønkål)
- Et stort lasagnefad
Ingredienser
- 1 spsk. rapsolie
- 1 stort gult løg
- 4 fed hvidløg
- 3 persillerødder eller pastinak
- ca. 5 dl. grøntsags bouillon
- 1 dl. creme fraise 18%
- 1 tsk tørret estragon (eller ½ dl. friskhakket)
- 400 gram grønkål (renset vægt)
- ca. 2 spk. rapsolie
- 3-4 spk. grofthakkede valnødder
- Revet skal fra en citron (øko)
- 100 gram soltørrede tomater (bruger du soltørrede tomater i olie, skal de dryppe af, bruger du soltørrede fra en pose, så skal du udbløde dem i varmt vand i ca. 10 min)
- 4 mellemstore tomater
- 100 gram god parmesan eller anden fast ost (f.eks. Vesterhavs ost)
- ca. 16 lasagneplader (4 i tre lag)
- ½ dl. rasp
- Salt og peber
Sådan gør du
- Skær løg og persillerødder i små tern
- Rist dem i 1 spk. olie til de er klare
- Tilsæt estragon og bouillon og kog grøntsagerne møre i ca. 12-15 minutter
- Tag blandingen af varmen, tilsæt creme fraise og blend til du har en cremet sauce.
Sæt saucen til side (du kan faktisk godt lave den dagen før og gemme den på køl) - Varm 2-3 spk. olie en en stor gryde
- Rist grønkål til det falder sammen
- tilsæt nødder, citronskal, salt og peber
- Hak tomater (både de tørrede og de friske)
- Riv parmesanen fint
- Bland tomater og parmesan i en skål
- Hæld sauce i lasagnefadet så det lige dækker bunden
- Først et lag lasagne plader
- Dernæst et lag grønkål/citron/nødder
- Sidst et lag tomat/parmesan
- Gentag til du har fire lag (slut af med lasagneplader)
- Hæld resten af saucen over
- drys evt. med ekstra parmesan
- drys med rasp
Sættes i ovnen ved 180 grader i ca. 40 minutter.
Server f.eks. med en tomatsalat, eller en let grøn salalt.