Hurtig frugtis – til grundopskrift

frugt frugtisI princippet kan du bruge alle typer frugt (og grøntsager) når du vil lave is. Du skal dog tænke over om der er kerner du ikke ønsker med, og om frugtkødet egner sig til is.

Jeg bryder mig ikke om banan, så jeg har ingen erfaring i at lave banan is.
Meloner synes jeg egner sig bedre til sorbet, så det har jeg heller ikke rigtigt “rodet med”

Men ellers er der næsten frit valg. Jeg starter altid med at koge en sirup af frugterne, vand og sukker. Derefter blender jeg sirupen og er der frugter med kerner så sigter jeg sirupen inden jeg kommer den i grundisen.

 

[box type=”info”]Bruger du citrusfrugter, så kan du med fordel (hvis de er økologiske) rive lidt skal og koge den med. Isen bliver en smule mere bitter, men det kan du jo justere med sukker. Som med bær is er du nødt til at smage på sagerne for at checke om der er for lidt eller for meget sukker i. Brug æbleeddike til at justere hvis det bliver for sødt.
Bruger du ananas, æbler, pærer kan du vælge at tage frugtkødet med, det giver en lidt mere grynet is, men også en del mere smag.[/box]

Det skal du bruge

  • En 2 liter gryde
  • Grydeske
  • Stavblender
  • En røreskål
  • Finmasket sigte
  • Dejskraber

Ingredienser

  1. En portion [ilink url=”https://www.spotit.dk/is-grundopskrift-hurtig/”]Grundopskrift på hurtig is[/ilink]
  2. 500 gram frugt
  3. 1½ dl. vand
  4. Ca. 140 gram rørsukker
  5. 1 spsk. æbleeddike (Du skal ikke bruge æbleeddike hvis du laver is af citrusfrugter)

[box type=”note”]Er du meget modig så kan du forsøge dig med forskelige grøntsager. Rødbede/ingefær eller gulerod/ingefær smager rigtig fint og kan sagtens bruges som en lille mellemret. (Hvis du tør).
Grøntsagerne skal typisk koge noget længere, have lidt mere sukker og du skal IKKE tage “kødet” med.[/box]

Sådan gør du

  1. Rens frugten (planlægger du at bruge frugtkødet så skal kernerne fjernes)
  2. Skær frugten i små stykker
  3. Kom sukker, eddike, vand og frugt i gryden og bring det i kog
  4. Lad det simre i 10-15 minutter
  5. Blend blandingen
  6. Pres blandingen gennem sigten så du får presset siruppen ud,
  7. Vil du have frugtkødet med i isen så sætter du sigten til side til afkøling
  8. Hæld siruppen tilbage i gryden og kog den ind til den ind til ca. 1 dl.
  9. Når siruppen er kold så vend den forsigtigt i grund is massen (sammen med det afkølede frugtkød, hvis du vil have det med)
  10. Kør isen på ismaskinen eller sæt den i fryseren. Husk at røre i massen ca. en gang i timen indtil isen har den rigtige konsistens.

[box type=”info”]I stedet for at smide frugtkødet fra æbler og pærer ud, så kan du bruge det i bagværk[/box]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*