Müsli

Müsli, Cereal, drys eller hvad man nu kalder det man kommer på sin morgen yoghurt.
Købeversionerne indeholder ofte rigtig mange havregryn og spelt samt en hel del sukker. Det er så nemt at lave noget der både smager bedre og også er sundere.

Første gang du laver din egen müsli vil jeg anbefale dig at bruge en økologis flageblanding.
Senere, når du går “all in” så køb forskellige grove flager.  Jeg bruger selv rugflager, speltflager, havreflager (de grove), bygflager, men der er i princippet frit valg på alle hylder.
Fordelen ved at købe separate poser med flager er selvfølgelig at du kan lave din helt egen blanding og så koster det åbenbart en del at få andre til at “blande”

[box type=”info” style=”rounded”]Jeg kommer slet ikke sukker i min müsli, synes ikke det er nødvendigt. Kan du slet ikke undvære det så kan du komme 1-2 spk. rørsukker i og riste sammen med havregrynene.
Har du lidt “gammelt” rugbrød til overs så riv det groft og rist det med. [/box]

Værktøj

  • En ovn
  • En bagevægt
  • 2-3 bageplader
  • Bagepapir (traditionelt eller teflon)
  • En stor skål

Det skal du bruge

  • 1 kg blandede flager (eller 500 gram havregryn, 150 gram speltflager, 100 gram rugflager, 150 gram bygflager, 100 gram purpurhvede flager)
  • 75 gram hørfrø
  • 75 gram græskarkerner
  • 150 gram groft hakkede mandler
  • 100 gram hel boghvede
  • 25 gram sesamfrø.

[box type=”info” style=”rounded”]Du kan også tilsætte valnødder og/eller hasselnøder, hak dem groft og rist dem som mandlerne, 50 gram af hver er fint)[/box]

Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 180 grader varmluft(du kan sagten have 2-3 plader i ovnen samtidig)
  • Rist ingredienserne hver for sig, det er meget forskelligt hvor længe de forskellige råvarer skal ristes.
    Bruger du flageblanding så husk at lægge flagerne i tynde lag, sæt pladerne ind i ca. 8 minutter, “rod lidt rundt i dem” og giv dem 2 minutter af gangen mens du holder øje med de ikke bliver brændte. Bruger du enkelt flager, så skal grove havregryn have ca. 15-20 min, spelt- og bygflager purpurhvede og rug 10 minutter.
  • Hørfrø og sesamfrø 3-5 minutter (dem kan du godt riste samtidig
  • Mandler ca. 5 minutter. De må gerne tage farve, men endelig ikke blive brændte, så hold godt øje.
  • Boghvede ca. 10 minutter eller skru ovnen ned på 100 grader og rist dem i en time.
  • (Rugbrød skal du riste ca. 10 minutter, det er vigtigt at det er helt tørt og du skal røre lidt rundt i det ind imellem)
  • Græskarkerner ca. 5 minutter[zilla_alert style=”yellow”] Efterhånden som de forskellige flager bliver færdige hælder du dem op i en stor skål. Rør i den engang imellem indtil de er helt afkølet. Nu er din müsli i princippet klar. Du kan vælge at hælde den på nogen lufttætte dåser eller glas, eller du kan vælge at tilsætte lidt ekstra. f.eks. [/zilla_alert]
  • 50-75 gram hakkede tørrede bær (f.eks. tranebær)
  • 30-40 gram tørrede æbletern.

[box type=”info” style=”rounded”] Skal du være lidt usund, men også lidt “lækker” så kan du varme en pande godt op og smelte 1-2 spsk honning. Når honningen er bruset af tilsætter du 200-300 gram müsli. Rør grundigt rundt indtil det hele begynder at dufte lidt af karamel, hæld det hele over på en bageplade med bagepapir og lad det køle af . Når det er koldt så kom det i en stor skål og bank lidt i det med enden af en ske, så det løsner sig. [/box]

 

God fornøjelse

 

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*